MirunaStie.net

22 informații științifice INCREDIBILE pe care sigur NU LE ȘTIAI despre CORPUL tău

Avem impresia că ne cunoaștem perfect corpurile, că știm cum funcționează și ce tip de procese sau schimbări au loc în ele în orice minut sau moment din zi. Adevărul e însă că trupul uman este un mecanism complex și misterios care uneori îi derutează chiar și pe cei mai buni specialiști. Iată câteva lucruri pe care sigur nu le știai despre corpul uman care te vor impresiona cu siguranță:

1. Amprenta unei limbi e absolut unică – amintește-ți asta data viitoare când scoți limba la cineva.

2. Un fir de păr poate susține greutatea unui măr. Totuși, oamenii de știință care au ajuns la această concluzie nu specifică dimensiunile mărului.

3. Numărul bacteriilor care trăiesc în gura unei persoane este egal cu numărul oamenilor care trăiesc pe pământ – sau chiar îl depășește.

4. Unghiile care sunt moi și fragile, fără a avea prezentă o semi-lună în partea de jos, pot fi un semn că tiroida este prea activă.

5. Viteza unui impuls al creierului este de aproximativ 400 km/h.

6. Nu există doar patru tipuri diferite de sânge pe lume, ci 29! Cel mai rar aparține subtpului Bombay și este întâlnit în cadrul unui grup mic de familii din Japonia.

7. În decursul unei singure zile, sângele nostru parcurge distanța de 19.312 km.

8. Lungimea totală a tuturor nervilor din corpul uman este de 75 de kilometri.

9. Un om respiră de aproximativ 20.000 ori pe zi.

10. Aproape toți oamenii din lume au niște acarieni speciali pe gene, care se numesc demodex.

11. Ochiul uman poate distinge până la zece milioane de culori diferite, dar creierul nostru nu și le poate aminti pe toate.

12. Urechile noastre cresc de-a lungul vieții cu o viteză aproape incredibilă – un sfert de milimetru pe an.

13. Inima bate de 35 de milioane de ori pe an. Dap, de 35 de milioane de ori într-un singur an.

14. În fiecare zi, corpul uman pierde cam un milion de celule de piele – asta înseamnă două kilograme pierdute de piele în fiecare an.

15. Un centimetru pătrat de piele conține cam o sută de senzori de durere.

16. Băieții au mai puține papile gustative pe suprafața limbii decât femeile.

17. O persoană obișnuită consumă aproximativ 35 de tone de mâncare în timpul vieții.

18. Un om își petrece cinci ani din viață clipind. Din fericire, putem face multe alte lucruri în același timp.

19. În creierul nostru au loc 100.000 reacții chimice în fiecare secundă.

20. Viteza strănutului este de 160 km/h.

21. Atunci când zâmbești sunt declanșați 17 mușchi ai feței, iar atunci când plângi 43.

22. Talpa piciorului nostru este la fel de lungă ca antebrațul nostru, degetul mare e la fel de lung ca nasul, iar buzele sunt atât de lungi precum arătătorul
Tocmai ai verificat, nu-i așa? Acestea sunt proporțiile ideale folosite de artiști pentru a picta oameni. Modelul a fost identificat de Leonardo da Vinci.

Citește și 8 lucruri CIUDATE pe care STRĂMOȘII noștri chiar le făceau! Numărul 6 este SCÂRBOS!

Probabil că nu doar o dată te-ai gândit că ciudățenia oamenilor s-a dezvoltat odată cu dezvoltarea societății. Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa. Și strămoșii noștri aveau niște obiceiuri destul de ciudate, deși ei le priveau ca fiind lucruri și gesturi complet normale. Iată care sunt cele mai ciudate astfel de obiceiuri:

1. Somnul 1 și somnul 2

În Europa evului mediu, oamenii încercau să doarmă în două faze. Prima fază de somn se petrecea între pausul soarelui și miezul nopții, în timp ce a doua dura până la răsărit. Între acestea, oamenii se trezeau și lucrau sau se rugau, depinzând de obiceiurile fiecăruia.

2. Meseria de alarmă

Poate tu ai un ceas deșteptător și nu te-ai gândit că ai avea nevoie de cineva care să îți spună când este momentul să te trezești însă, în trecut, acest lucru era practicat foarte des. Astfel, această profesie a durat până în anul 1920, iar persoanele însărcinate cu această sarcină făceau tot felul de zgomote astfel încât să îi trezească pe cei pe care îi slujeau.

3. Și bărbații purtau rochii

Pentru copiii cu vârstă cuprinsă între 4 și 8 ani, purtatul rochiilor nu era privit ca un fapt complet neobișnuit, cel puțin începând cu secolul 16 și până în secolul 20. Prețul hainelor era unul extrem de ridicat, în special al celor de băieți, astfel că familiile decideau să recicleze piesele vestimentare pe care le aveau deja.

4. Purtatul pantofilor cu toc

Acești pantofi, cunoscuți sub denumirea de pianelli, aveau un toc ce putea ajunge până la o înălțime de 50cm. Scopul acestora era ca cei ce îi poartă să nu își murdărească picioarele și hainele din cauza mizeriei de pe străzi, acestea având servitori care le ajutau să meargă fără să cadă.

5. Provocarea hemoragiilor vindeca boli

metoda provocării hemoragiilor a fost folosită în calitate de metodă curativă pentru boli timp de două mii de ani, întrucât doctorii considerau că, scurgând sângele pacienților, răul va părăsi corpul odată cu el.

6. Frica generală de apă

Pe parcursul evului mediu, multe persoane considerau că apa este aducătoare de boli, astfel că multe persoane, atât nobili cât și oameni de rând, încercau pe cât posibil să se spele, făcând-o doar atunci când era absolut necesar sau când mirosul devenea insuportabil.

7. Fotografierea persoanelor decedate

Deși acest obicei este privit în zilele noastre ca fiind foarte ciudat, în trecut devenise o practică statornicită. Pentru ca familia să reușească să păstreze amintiri cu cei dragi, aceștia erau îmbrăcați și aranjați într-o poziție în care să pară cât mai vii, apoi erau fotografiați fie singuri, fie împreună cu apropiații lor.

8. Folosirea pietrelor pe post de hârtie igienică

De-a lungul timpului, oamenii au folosit tot felul de lucruri ciudate pentru uzul a ceea ce noi numim astăzi hârtie igienică. Pe langă știuleți de porumb, frunze, coji de nuci de cocos sau lână, grecii antici foloseau pietre, pietricele sau chiar bucăți de ceramică.

Comentarii